Conversion of Palazzo, Valletta - 2008


The rehabilitation of the 17th century palazzo completed in 2012, was based on the two fundamental conservation principles; minimal intervention and clearly distinguishable additions. The property at 315/316, St. Paul Street in Valletta possesses features that clearly demonstrate its extremely precious architectural quality. The property probably dates back to the first half of the 17th century as its design somewhat recalls the Mannerist and early Baroque style. The concept of casa bottega has been re-implemented in its re-use. The mezzanine has been restored as office space, while the overlying spaces, which were originally a single residence, have been converted into three separate dwelling units. Exposed limestone surfaces meet smooth rendered planes, highlighting the marriage of a noble past and an exciting future for the elegant palazzo.  The interplay of colour, material, mass and volume contributes to a pleasant aura associated with both past and contemporary dwelling. Original volumes and spaces of the palazzo were maintained and respected, especially evident in the double height piano nobile, now a private library inspired by the typical local style found in the Maltese palazzo. The height of the space is maximised through the introduction of full height fitted cabinets, with the upper level accessible from a new shallow mezzanine that simultaneously overlooks the space.